Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 18, 2024

Scroll to top

Top

Bettina Reitz-Joosse: “Keizer Augustus werd voor Mussolini een voorbeeld.”

Bettina Reitz-Joosse: “Keizer Augustus werd voor Mussolini een voorbeeld.”

| On 03, dec 2017

2017 is tot nu toe een prachtig jaar voor Bettina Reitz-Joosse. De classicus aan de RUG haalde het wereldnieuws met de ontdekking van de Codex Fori Mussolini onder een obelisk te Rome. De ontdekking leverde haar de de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Vlaamse Jonge Academie op én ze werd lid van de Jonge Akademie, een platform binnen de KNAW van jonge topwetenschappers. Enkele dagen na de uitzending van 27 november werd ze docent van het jaar van de Letteren faculteit.

Voor haar proefschrift keek Reitz-Joosse naar gebouwen en bouwprocessen in het oude Rome en hoe de fascisten dit in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw nadeden. Via via kwam ze een Latijnse tekst op het spoor die door de fascisten onder een obelisk was verstopt. Jelte Posthumus sprak met Reitz-Joosse over die ontdekking en de betekenis die de fascisten toedichtten aan het Romeinse rijk.