Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 22, 2024

Scroll to top

Top

Winnaars Hendrik de Vriesstipendium: “Het proces begint nu echt.”

Winnaars Hendrik de Vriesstipendium: “Het proces begint nu echt.”

| On 14, dec 2017

Afgelopen weekend wonnen Nick ter Wal en Koos Buist het Hendrik de Vriesstipendium. Ter Wal wil een biografie schrijven over de Groningse auteur Ferdinand Langen en Buist gaat aan de slag met een mockumentaire over de Wad indianen, een fictief oervolk dat op het wad leefde.

Ferdinand Langen was tot 1962 een bekend schrijver, maar rolde de marketing en reclamewereld in en heeft uiteindelijk voor een carrière in de reclame gekozen. Ter Wal correspondeerde sinds 2008 met Langen en verdiepte zich in diens werk. Als marketeer deed Langen bijvoorbeeld onderzoek naar tabakreclame voor vrouwen: vinden die een rokende cowgirl op een affiche aantrekkelijk, of spreekt een rokende cowboy ze meer aan?

Buist zag bij Moddergat sporen de zee ingaan. Het waren duidelijk geen wadlopers en hij vroeg zich af wie er dan wel liepen. Nadat Buist zijn film Sloot afrondde bleven de aquaria in zijn atelier achter. Na het vrijlaten van de dieren bleef er slik over waarmee hij ging kleien. Daaruit ontstonden vervreemdende figuren die hem jarenlang aanstaarden en de aanzet vormden voor de wad indianen. Een naam die inmiddels ‘behoorlijk onethisch’ is volgens Buis.

 

 

Op 15 december 2018 zal tijdens Wildvang het werk van Buist en Ter Wal gepresenteerd worden en wordt het Hendrik de Vriesstipendium weer uitgereikt.