Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 22, 2024

Scroll to top

Top

Columnist Igor Wijnker over cultuursubsidies en de VVD-mentaliteit.

Columnist Igor Wijnker over cultuursubsidies en de VVD-mentaliteit.
Nina
  • On 28/12/2017

“Wie niet kan leven van zijn werk, is gewoon geen muzikant.” Deze uitspraak van VVD-kamerlid Arno Rutte was voor Igor Wijnker aanleiding om een column te schrijven over de inkomsten van muzikanten en waarom het loont om die muzikanten een klein beetje te ondersteunen. Bij de gesubsidieerde poppodia –zo is ook onderzocht- is de gage voor muzikanten bij bijna de helft van de optredens minder dan 100 euro en juist de ‘infrastructuur’ zou van Rutte wel gesubsidieerd mogen worden.

 

Helaas meende Wijnker dat hij moest afronden en daardoor las hij niet zijn hele column voor. De gehele tekst is terug te vinden op zijn website en hieronder staat de tekst die hij niet werd voorgelezen.

“En toch zegt u: “het rechtstreeks en zwaar subsidiëren van popmuzikanten willen wij niet meer.”

Ik brandde ondertussen van nieuwsgierigheid naar de omvang van deze enorme misstand. Hoeveel overheidsgeld strijken die duizenden muzikanten eigenlijk op met elkaar? Aan het einde van de uitzending kwam de zwaar gesubsidieerde aap uit de mouw: het gaat over een bedrag van…tromgeroffel… in totaal 3 á 5 miljoen euro. Waarvan een groot deel naar één band gaat, die grappig genoeg De Staat heet.

Dit bespottelijke totaalbedrag was bijna een reden om dit stuk niet te schrijven. Ik bedoel: er zijn Ierse bands die voor zo’n bedrag niet eens de moeite nemen om hun brievenbus aan de Amsterdamse Zuidas te legen.

Maar ik doe het toch, omdat muzikanten er zelf nooit over zullen zeuren. Zij gaan toch wel door met muziek maken. Zoals er ook Kamerleden schijnen te zijn die de politiek niet in zijn gegaan vanwege het geld, maar puur uit idealisme – uiteraard wel tegen een vergoeding van € 107.000 per jaar plus een OV-jaarkaart voor de 1e klasse en nog wat vergoedingen ter grote van een compleet jaarsalaris van een gemiddelde popmuzikant.

Zo hebben veel muzikanten ook een innerlijke noodzaak, om hun stem te laten horen via de muziek. Om ons even op te tillen van deze steeds meer door de economie gedicteerde wereld.

Zullen wij, als beschaafd land, die muzikanten daar een heel klein beetje bij steunen?

Dank u.”

De foto is van Luis Guerrero