Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Fleur van der Bij: “Ik was ook wel eens jaloers op Schuver.”

Fleur van der Bij: “Ik was ook wel eens jaloers op Schuver.”

| On 10, jan 2018

Vorig jaar organiseerden vriendinnen van Fleur van der Bij een divorce party in een Escape room zodat ze Juan Maria Schuver kon loslaten. Elf jaar daarvoor kwam ze de Nederlandse ontdekkingsreiziger (1852-1883) op het spoor tijdens haar studie geschiedenis. Schuver was oorlogscorrespondent in Spanje en op de Balkan. Na een erfenis besloot hij een wetenschappelijke expeditie door Afrika te verwezenlijken. Van 1880 tot 1883 volgde hij de Nijl en na zijn verdwijning werd hij vergeten.

Van der Bij studeerde af op Schuver en volgde het spoor naar Zuid-Sudan. Gedurende de vijf maanden dat ze in Sudan en Ethiopië rondreisde wordt ze ook geconfronteerd met jeugdherinneringen aan haar overleden zusje. Na terugkomst in Nederland heeft van Van der Bij moeite om alle indrukken te verwerken en uiteindelijk kregen ook die indrukken een plek in De Nijl in mij. Het boek ligt vanaf 12 januari in de boekhandel.

Jelte Posthumus sprak met Van der Bij over haar reis, de grammofoonplaten die Schuver meenam op zijn ontdekkingsreis, zijn verdwijning in Zuid-Sudan en haar historische ervaring in Meshra el Rek, de plek waar Schuver verdween.