Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 18, 2024

Scroll to top

Top

Marjo Buitelaar: “Ideologische discussie staat vaak ver af van de praktijk.”

Marjo Buitelaar: “Ideologische discussie staat vaak ver af van de praktijk.”
Jelte Posthumus

Vorige week maandag was Marjo Buitelaar bij Glasnost te gast. Sinds 1 september 2016 is ze hoogleraar Hedendaagse Islam aan de faculteit Godgeleerdheid van de RuG. Op dinsdag 16 januari hield ze daarom haar oratie, die de veelzeggende titel ‘common notes’ droeg. Haar leerstoel ‘geleefde islam’ is een belangrijke: Europa worstelt met een vluchtelingenprobleem en in Nederland lijken we weinig écht kennis te hebben van het leven van mensen van verre. 

Marjo Buitelaar in gesprek met Anne Jan Toonstra

Buitelaar wil ons kennis laten maken met de rituelen en praktijken van moslims van Turkse en Marokkaanse afkomst in ons land. Ze acht dat essentieel om de angst voor het onbekende bij mensen weg te halen en nader tot elkaar te komen. Wat zijn kortom de common notes? Waarin zijn we gelijk? Maar ook: waarin verschillen we?

Luister hier het gesprek terug: