Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Café Glasnost #2: Een Brave Nieuwe Wereld

Café Glasnost #2: Een Brave Nieuwe Wereld
Anne Jan Toonstra

Op donderdagavond 15 maart presenteerde Glasnost de tweede editie van Café Glasnost in Brouwerij Martinus. Deze keer met de titel ‘Een Brave Nieuwe Wereld – over vertrutting in de kunst’.

Met een groeiend aantal protesten tegen en het ingevolge steeds vaker verwijderen van kunstwerken lijkt het alsof de kunstwereld in de greep is geraakt van politieke correctheid.

In Café Glasnost zochten we uit hoe de discussie in elkaar steekt. Hebben we inderdaad te maken met een daadwerkelijke tendens van vertrutting van de kunst? Of zijn het  slechts incidenten die uitvergroot de media vullen? En in het eerste geval: Waar komt deze tendens dan vandaan? Wat zijn de oorzaken? Wat zijn de gevolgen? En tot slot: wat zegt dit over de rol en positie van kunst in de samenleving?

Te gast waren filosoof Thijs Lijster, cultuurhistoricus en Büch-biograaf Eva Rovers, kunstenaar Harma Heikens, filmjournalist Karin Wolfs, conservator bij het Groninger Museum Sue-an van der Zijpp. Het programma werd omlijst door bijdragen van maker/muzikant Douwe Dijkstra, dichter Richard Nobbe en kunstenaar, illustrator, grafisch ontwerper, animator èn muzikant Anne Caesar van Wieren.

Presentatie: Anne Jan Toonstra en Jelte Posthumus.

Luister de uitzending hieronder terug!