Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | March 5, 2024

Scroll to top

Top

Reportage: presentatie Avant-garde in Groningen – De Ploeg 1918-1928

Reportage: presentatie Avant-garde in Groningen – De Ploeg 1918-1928
Iris Luimstra

Kunstenaarscollectief De Ploeg werd honderd jaar geleden opgericht, en dat vieren we onder andere met een expositie over de eerste tien jaar van De Ploeg in het Groninger Museum, en met een boek: Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928.

Wat maakten die eerste jaren van De Ploeg zo bijzonder? Maarten Praamstra zocht het uit tijdens de presentatie van het boek Avant-garde in Groningen in het Groninger Museum. Hij sprak met Henk van Os, Anneke de Vries en Doeke Sijens, die alle drie meewerkten aan van boek Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928. Ze spraken ondermeer over de invloed van expressionisme die kunstenaar Wichers vanuit een bezoek aan Zwitserland terugbracht naar Groningen, wrijving tussen de leden van De Ploeg, en de strijd tussen de moderne en de traditionele stroming. Want waren de leden van het collectief wel blij met dat avant-garde?

Luister hieronder de reportage terug.

 

Het boek Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 is nu verkrijgbaar. Vanaf 26 mei is de gelijknamige tentoonstelling in het Groninger Museum te bezoeken.