Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Rik Smit: Online herinneringswerk

Rik Smit: Online herinneringswerk
Leonie

Op wat voor manier worden nieuwsfeiten weergegeven op de grote social media platforms en door wie? Wat voor rol spelen social media in herinneringswerk?

Op 23 april was Rik Smit te gast in de Glasnost studio. Hij is universitair docent media studies aan de RUG en kwam vertellen over zijn proefschrift Platforms of Memory: Social Media and Digital Memory Work waarmee hij onlangs gepromoveerd is aan de RUG. In dat proefschrift beantwoordt hij onder andere bovenstaande vragen.

Aan de hand van drie case studies onderzocht hij hoe herinneringswerk aanwezig is op social media. Hij koos daarvoor drie grote nieuwsfeiten uit en daarbij de drie grootste social media platformen van dit moment: YouTube, Facebook en Wikipedia. Met YouTube onderzocht hij wat er met ooggetuigenmaterialen van een chemische wapenaanval op de stad Ghouta, Syrië in 2013 gebeurde. Op Facebook onderzocht hij een actiepagina die opgericht is naar aanleiding van de dood van de afro-Amerikaanse Mike Brown door politiegeweld en als laatste onderzocht hij de pagina over de MH17-ramp op Wikipedia. Wie bepaalt wat er op deze pagina’s komt en wat heeft dat voor invloed op het herinneringswerk?

In de uitzending vertelt Rik Smit over zijn bevindingen in deze drie case studies en hoe hij te werk is gegaan. Luister het fragment hier terug:

In navolging van zijn proefschrift heeft Rik Smit ook onderzoek uitgevoerd naar de herinneringsfunctie op Facebook. Waarom wil Facebook je laten zien wat je drie jaar geleden op deze dag uitvoerde? Zijn onderzoek is nagenoeg afgerond…