Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 25, 2024

Scroll to top

Top

Gerda Vrugteman: “Het ambacht is anders, maar het is nog steeds ambacht”

Gerda Vrugteman: “Het ambacht is anders, maar het is nog steeds ambacht”
Iris Luimstra

Het Nederlands Stripmuseum heeft een nieuw onderkomen gevonden in het Groninger Forum, en gaat Storyworld heten. Weliswaar zal de ruimte van het museum flink verminderen, van 1500 naar 700 vierkante meter, maar ruimte is er, naast de traditionele beeldverhalen, ook voor de nieuwe digitale technieken: games, digitaal tekenen en animatie. Wat is de rol van beide visies op het beeldverhaal in het nieuwe museum?

Victor Boswijk, directeur van het Stripmuseum, en Gerda Vrugteman, Forum-programmeur, waren beide te gast in de studio om te vertellen over de invulling van Storyworld. Hoe ziet de toekomst van het museum eruit, en wat is de rol van het beeldverhaal in de hedendaagse beeldkunst? Hoe werkt de dynamiek tussen de ambacht van het striptekenen met papier en potlood, en de hedendaagse digitale ambacht van film- en gamekunst? En hoe wordt vormgegeven aan de vertoning van deze beeldverhalende ambachten? Deze en vele andere onderwerpen kwamen aan de orde. Luister het fragment hieronder.