Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 29, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #29: Speciale redactieuitzending

Perestrojka #29: Speciale redactieuitzending
Iris Luimstra

Deze speciale uitzending van Perestrojka stond in het teken van hoogtepunten van het afgelopen culturele seizoen. Elk redactielid kwam aan de microfoon om te vertellen wat voor hem of haar een highlight was van het afgelopen seizoen, en mocht daarbij een liedje uitkiezen. Wellicht denk je als je de stem van de presentator hoort, hé, dat is niet Anne Jan, dat klopt: regisseuse en fotografe Nienke Maat nam voor deze keer de presentatie voor haar rekening.

Redactielid Iris had moeite om een hoogtepunt te kiezen, maar kwam uiteindelijk toch uit bij LCD Soundsystem in Paradiso. Haar geluidsfragment is het nummer Nervous Young Inhumans van Car Seat Headrest, een nummer die veel betekenis voor haar heeft. De band is in november te zien in Vera.

Redactielid Chris heeft afgelopen jaar niet veel concerten kunnen zien, maar heeft wel veel kerken, landerijen en steden gezien. Hij bracht daarnaast een release uit met zijn band. Zijn geluidsfragment is Cut-Out van Grizzly Bear, die hij eerder dit culturele seizoen zag in de Ronda zaal van TivoliVredenburg.

Redactielid Maarten had vele literaire hoogtepunten: Nhung Dam, Fleur van der Bij’s De Nijl in mij, en vele andere boeken en dichtbundels die hij heeft mogen lezen. Toch koos hij voor muziek als geluidsfragment, en wel een bijzonder nummer: Tintin in Tibet van Mount Eerie.

Samensteller en regisseuse Nina is erg te spreken over de DJs van LOFT in Vera, en de dansavond die ze nu al drie jaar tweemaandelijks organiseren. Ze tipt Loft in Space Festival, dit weekend op het Suikerunie terrein. Haar geluidsfragment heeft niets met cumbia of afrobeat te maken, maar met een andere band waarvan ze fan is: Eels. Haar fragment is het nummer The Deconstruction.

Redactielid Leonie koos een theaterstuk als haar hoogtepunt: op Jonge Harten festival zag zij Raphaël van Alexander Vantournhout, een theaterstuk die haar direct iets deed. Haar fragment is de enigste die Nederlandstalig is, Ik heb een man gekend van Yentl & de Boer.

Presentator Jelte (die wellicht ietwat ver weg klonk via de telefoon) koos als hoogtepunt een concert dat hij zag van Thomas Azier in de Oosterpoort. Jelte is enorm fan van zijn laatste plaat Rouge. Toch koos hij geen nummer van Thomas Azier, maar een ander nummer dat hij ook erg tof vond: My Heart’s Not In It van Yo La Tengo.

Geluidsman Ruurd-Jan had als cultureel hoogtepunt Noorderzon, en koos een nummer dat hij heeft ontdekt dit jaar: Egypt van Shafiq Husayn.

Regisseuse en fotografe Nienke Maat is enorm fan van Father John Misty en ziet erg uit naar zijn optreden bij TakeRoot in november in De Oosterpoort. Ze is fan van het album I love you, Honeybear, maar koos een ander, recentelijk nummer om bij te smelten: Mr Tillman.

Last but not least, presentator Anne Jan had als cultureel hoogtepunt de film Call Me By Your Name, waarvan de imposante villa te koop staat. Het nummer wat hij koos is afkomstig van de soundtrack van deze film, Mystery of Love van Sufjan Stevens.

Met deze uitzending komen we aan het einde van dit seizoen van Glasnost, maar treur niet: vanaf 23 augustus zijn we weer terug, en wel met een talkshow op Noorderzon! Tot dan en fijne zomer.

foto door Iris Luimstra

[spotify https://open.spotify.com/user/1141111455/playlist/6oaaormWteZ622Rc2grPoh?si=6wXRQ1EnSyGF1ca-A9BPqQ ]