Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 17, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2018 – dag 1, luister en kijk terug

Noorderzon 2018 – dag 1, luister en kijk terug

| On 24, aug 2018

Vanaf het terras van de Carrousel beklommen we gisteravond een zeepkist, een umpire-stoel, het Groninger Forum en de Martinitoren. Na drie jaar een radioshow te hebben gemaakt staan we dit jaar op Noorderzon met een talkshow en dat betekende vooral dat we veel meer ruimte hadden. De snoeren bleven opgerold en de microfoons waren zowaar draadloos.

Jelte Posthumus en Anne Jan Toonstra konden dus aan de wandel over het terras, maar eerst moest de talkshow officieel geopend worden en gelukkig was loco-kinderburgemeester Amy bereid om vanuit de umpire-stoel het festival voor geopend te verklaren. Marieke Kijk in de Vegte nam ons vervolgens mee naar de negentiende eeuw en de virtual reality 3D foto’s die toen van de stad zijn gemaakt. Tot 29 augustus kan je die nog bewonderen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Voor Maaike de Heij en Marlies van de Weijgaert gingen Jelte en Anne Jan even zitten. Science Linx staat dit jaar op Noorderzon met het ACTIE ←→ REACTIE lab en daar kan je ook moleculair koken, iets wat je ook in je eigen keuken kan doen. Jelte mocht roeren.

Spoken word artiest Myron Hamming kreeg het publiek stil met zijn voordracht over Groningen en Eva Waterbolk hield die aandacht vast. Nog meer Gronings talent kan je ontmoeten bij de voorstelling Toren van Babel. Actrice Dijanne Italianer maakte de voorstelling met dichter Guillaume Pool, componist en DJ Thys (van Noisia) en de Italiaanse danser en choreograaf Manuel Paolini. Hoe die samenwerking ging knetteren en wat haar inspireerde lichtte ze toe aan onze picknicktafel.

Wat ook knetterde was onze bibberspiraal. Eva Waterbolk en Johan Wijbenga streden om een speciaal Glasnost ijsje van Matti Gelatti. Plastisch chirurg Johan won en bereikte de top van de Martinitoren. Of we nog iemand met een vaste hand vinden die dat kan overtreffen gaan we de komende uitzendingen ontdekken.

 

Je vindt Glasnost dagelijks op het terras van de Carrousel. Tussen 19.00-20.00 uur is onze talkshow daar tot en met zaterdag 1 september te zien.

       

foto’s door Nienke Maat