Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 19, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2018 – dag 6, luister en kijk terug

Noorderzon 2018 – dag 6, luister en kijk terug

| On 29, aug 2018

Dat we elke dag op Noorderzon te vinden zijn betekent niet dat we geen tijd meer hebben voor belangrijke vragen in het leven: is een zitkuil aan te raden en zijn steigerhoutenmeubels een goed idee? TVcoaches Ramon & Etienne van Bewust wonen voorzagen ons van tips voor woning en lichaam. Hun show, gebaseerd op hoe er in de jaren 70 over Groningen werd gedacht, is vandaag voor het laatst te zien in Academie Minerva.

De jaren 70 van de achttiende eeuw brachten ons het Groninger Stadhuis dat in 1774 werd ontworpen en in 1810 in gebruik werd genomen. Volgens hoogleraar Cor Wagenaar zou deze ’tempel van de verlichting’ niet misstaan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In zijn lezing Wie je bent is waar je bent vertelde hij hoe een fysieke omgeving een meer abstracte vorm kan aannemen.

Het Groningen van vandaag de dag wordt prachtig in beeld gebracht door Joram Krol. We vroegen de fotograaf of hij voor ons de lezing van Richard Koek wilde recenseren. Koek fotografeert zijn woonplaats New York en in zijn gelijknamige boek omvat hij volgens Joram de hele stad. Het ging niet over camera’s, maar over de motivatie van Koek om de stad en zijn inwoners vast te leggen. Een lezing die volgens Joram zes van de vijf Noorderzonnetjes verdiende.

Seth Honor zag gisteravond de Nederlandse première van zijn voorstelling The Money. Hierin beslist het publiek waaraan het geld van de kaartverkoop wordt besteed. Enige voorwaarden: een goed doel is uitgesloten en de keuze moet unaniem zijn. Dat brengt nogal wat bij het publiek teweeg. Jelte en Anne Jan kwamen er ook niet helemaal uit toen ze in een paar minuten een bestemming mochten bedenken voor een biljet van twintig euro.

Als muzikant mochten we Noorderzonmedewerker Lesley Baker verwelkomen en tot onze grote vreugde was Marrah van der Heijden er ook weer bij. Ze was dit jaar Kinderdichter van Groningen en werd afgelopen juli opgevolgd door Famke Gussenhoven (die afgelopen vrijdag bij ons was).

 

Vanavond zijn we er weer. Tussen 19.00-20.00 uur is onze talkshow te zien op het terras van de Carrousel. 

Foto’s door Iris Luimstra.