Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Einde Varkentje Rund hangt in de lucht

Einde Varkentje Rund hangt in de lucht
Jelte Posthumus

In de negende aflevering van Glasnost op Noorderzon verraste Varkentje Rund-schepper Michiel Hoving het publiek door te zeggen dat hij moet stoppen met Varkentje Rund. Hij zat aan tafel om te praten over zijn Noorderzonvoorstelling Rund-O-Rama Theater Spektakel Festijn. Varkentje Rund – voor wie het nog niet kent – is de hoofdpersoon in de gelijknamige tekenfilmserie waarmee Hoving eerst het televisieprogramma Het Klokhuis verrijkte, maar die vooral daarna op internet een regelrechte hit werd.

Bij Glasnost was Hoving zichtbaar geraakt. “Best wel kut eigenlijk”, zei hij op de vraag hoe het met Varkentje Rund gaat. “Ik word aangeklaagd door mijn ex-agent. Die wil 30%, dus nog 36 afleveringen meepikken. Hij klaagt me aan en heeft alle tegoeden die ik nog krijg van de NTR bevroren. Ik krijg geen geld. Ik moet stoppen met Varkentje Rund.”

Afgelopen zomer trok Varkentje Rund van festival naar festival en niets leek op een eventueel einde van het succesvolle varken te wijzen. “Het is echt de gekste zomer”, zei Hoving. “Aan de ene kant staan we op Lowlands, Zwarte Cross. Overal. En aan de andere kant is er een BV, iemand die ik in 2002 heb ingehuurd om financiële dingen voor me te regelen, maar op den duur dacht ik, ja, je doet niks, dus ik heb je niet meer nodig. En dan krijg ik een claim aan mijn kont van echt tientallen duizenden euro’s.”

Hoving gaat nu eerst in gesprek met de NTR. “We gaan praten over of ze me kunnen helpen, want nu betalen ze niet. Als ze geen nieuwe afleveringen bestellen, dan moet ik ander werk zoeken.”

Hoving maakte intussen 173 afleveringen van Varkentje Rund en in de loop van het gesprek schemert door dat hij het liefst doorgaat. Met of zonder de NTR. Het bij Glasnost aanwezige publiek juicht hem bemoedigend toe. “Het gaat sowieso door”, zegt Hoving uiteindelijk.

Het Rund-O-Rama Theater Spektakel Festijn op Noorderzon loopt overigens geweldig en is telkens uitverkocht.

Foto: Nienke Maat

Luister hier het volledige gesprek met Michiel Hoving terug: