Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 15, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2018 – dag 10, luister en kijk terug

Noorderzon 2018 – dag 10, luister en kijk terug

| On 02, sep 2018

Het is inmiddels een traditie geworden dat we de laatste dag met Noorderzon directeur terugblikken op het afgelopen festival. Een andere traditie is dat Eerland enkele flessen prosecco meeneemt, maar wat ons betreft was het tijd om dit jaar eens te rollen om te draaien en ook een paar flessen koud te zetten. Hoogtepunten en minpuntjes werden besproken en het bleek dat die ook konden samengaan: de techniek wist namelijk in een kwartier een generator te verplaatsen en aan te sluiten toen Het Dok zonder stroom kwam te zitten.

Dat Eerland na tien dagen nog steeds alert is bleek toen ze de fenomeen Karel in een stellage zag klimmen. Waarschijnlijk zullen de meeste festivaldirecteuren even schrikken van zo’n actie, maar Karel wist ook harten te winnen door als een malle over het podium te stuiteren.  Een hele andere ‘springer’ is de hoofdpersoon uit Rooman. Lies Mensink ging voor ons naar het sprookje over een vrouw die in haar dromen verliefd wordt en er alles aan doet om terug te keren naar die bewuste droom.

Serieuze gesprekken hadden we met Annelotte van Aarst en Thijs Lijster. Van Aarst is pas afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht en staat, samen met de Poetic Disasters Club, op Noorderzon met de voorstelling Fassbinder Towards: In einem Jahr mit 13 Monden. We spraken met haar over destructie in voorstellingen, de impact van de voorstelling op haar werk en het leven van Fassbinder. Cultuur- en kunstfilosoof Thijs Lijster kwam Jelte Posthumus en Anne Jan Toonstra onderwijzen over Artivisme. Activisme is immers een kunst, maar kan het ook in kunst? 

De laatste columnist die het woord kreeg was Jeroen Anneveldt en we kijken er naar uit om hem weer te horen als Glasnost terugkeert op OOG Radio.

https://soundcloud.com/glasnostici/glasnost-op-nz18-dag-10-01-09-18

Dit was onze laatste talkshow op Noorderzon. We nemen even de tijd om bij te komen en begin oktober zijn we terug op OOG Radio. Tussen 20.00-21.00 uur op 106.6 FM en natuurlijk op deze site.

Tof dat je ons avontuur op Noorderzon hebt gevolgd! Groetjes van Anne Jan Toonstra, Jelte Posthumus, Nienke Maat (die deze foto’s maakte), Iris Luimstra, Leonie Zuidersma, Chris van der Ploeg, Ruurd-Jan de Meulder, Jan-Ruerd Oosterhaven, ND en Maarten Praamstra