Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E01 | 08-10-18

Glasnost S08E01 | 08-10-18

| On 09, okt 2018

Zondagmiddag 7 oktober presenteerde een stralende Pauline Broekema haar derde boek in een volgepakte Aa kerk (‘welke Groninger zegt er nu Der Aa-kerk’). Het uiterste der zee speelt grotendeels tijdens de Tweede Wereldoorlog als de Appingedamse Mies Wolf en haar dochtertje Sara, gescheiden van elkaar, onderduiken. Anne Jan Toonstra sprak met Broekema over de impact van alle gebeurtenissen op het leven van Sara en het archiefmateriaal en onderzoek dat uiteindelijk tot deze familiekroniek leidde.

Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis wordt er ook stilgestaan bij de bezetting. De dag die in het teken staat van het thema ‘opstand’ zal plaatsvinden op zaterdag 13 oktober en Harry Romijn vertelde bij ons meer over het programma. Hoewel Groningers niet opstandiger zijn dan de bewoners van andere provincies zijn er wel talloze verhalen te vertellen over opstanden. Zo zou je het Oldambt de opstandigste regio van Nederland kunnen noemen.

Met promovendus Tess Beking keken we vooruit naar haar promotie die donderdag zal plaatsvinden. Ze onderzocht hoe hormonen de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden en specifiek daarbij de hersenlateralisatie en de genderontwikkeling. Wat dat precies inhoudt vertelde ze gelijk aan het begin van het gesprek.

Sarah Zajac stond afgelopen zomer in de landelijke finale van de Kunstbende en won de Poëziewedstrijd Doe Maar Dicht Maar. Ze schoof bij ons aan voor een gesprek en een korte voordracht.

 

Foto’s: Nienke Maat