Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 25, 2024

Scroll to top

Top

Dag van de Groninger Geschiedenis: “Protest tegen gaswinning speelt al veel langer”

Dag van de Groninger Geschiedenis: “Protest tegen gaswinning speelt al veel langer”
Iris Luimstra

Aanstaande zaterdag is het weer tijd voor de jaarlijkse Dag van de Groninger Geschiedenis. Het thema van dit jaar is Opstand, tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis. Harry Romijn, voorzitter van het organiserend committee, was te gast in de studio om meer te vertellen over dit evenement. Wat speelde (en speelt) er op het gebied van opstand in de Provincie? En zijn de Groningers als volk zo opstandig? In de jaren ’70 werden de stakingen, onder de leiding van Fré Meis, voorman van de Communistische Partij van Nederland, in de Oldambt bijvoorbeeld gezien als bron van vrees voor Den Haag. Een van de lezingen, gegeven door historicus Harry Perton, gaat over dit onderwerp. Hij ziet de Oldambt als opstandigste regio van Nederland. Ook wordt er een verzetswandeling georganiseerd. Deze wandeling gaat langs verschillende plekken die met het verzet in Groningen te maken hebben. Daarnaast vinden er Depotwandelingen plaats. Men kan originele pamfletten en andere bijzonderen dingen aanschouwen in de Archieven. Maar dit is maar een kleine greep uit het veelzijdige programma van de Dag.

Verder sprak Anne Jan met Harry over de protesten tegen de gaswinning in de provincie, die volgens hem al langer plaatsvinden dan men misschien denkt. Bovendien hadden ze het over het hondertjarig bestaan van het Vrouwenkiesrecht, en de Vrouwengalerij die hiermee is verbonden. Kortom: er is genoeg te zien, te luisteren en te doen tijdens de Groninger Dag van de Geschiedenis. Laat je verrassen, en neem een kijkje in de geschiedenis van de Stad en provincie.

De Dag van de Groninger Geschiedenis vindt aanstaande zaterdag plaats in de Groninger Archieven. De opening vindt plaats door NTR en VPRO-programma Andere Tijden presentator Hans Goedkoop. De toegang is gratis, maar resevering voor bepaalde activiteiten is aan te raden. Meer informatie is te vinden op de site van de Dag van de Groninger Geschiedenis.