Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 20, 2024

Scroll to top

Top

Tess Beking: “Als je naar de hersenen kijkt, bestaat de ‘echte’ man of ‘echte’ vrouw niet.”

Tess Beking: “Als je naar de hersenen kijkt, bestaat de ‘echte’ man of ‘echte’ vrouw niet.”
Nina
  • On 16/10/2018

Vrouwen kunnen niet kaartlezen, maar wel multitasken, daarnaast zijn ze zorgzaam en sneller emotioneel dan mannen. Mannen zijn daarentegen sneller agressief en echte jagers, bovendien zijn ze beter in inparkeren. Jongens spelen met auto’s en Lego, meisjes met barbie’s.

Even een greep uit de stereotypering van ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ gedrag. Inmiddels weten we dat het bepalen van de seksuele identiteit een stuk genuanceerder en gecompliceerder ligt; er bevindt zich een kleurrijk gebied tussen het ‘typisch’ man en ‘typisch’ vrouw zijn. Dat man/vrouw/of-iets-daartussenin gevoel zit ergens in je hersenen verstopt. Maar wáár precies? En hoe komt het daar eigenlijk?

Onderzoekster Tess Beking verdiepte zich in deze materie en bekeek hoe hormonen de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden, en specifiek onderzocht ze daarbij de hersenlateralisatie en de genderontwikkeling. Donderdag 11 oktober promoveerde zij op dit onderzoek.