Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 23, 2024

Scroll to top

Top

Perestrojka #31: Karina Bakx

Perestrojka #31: Karina Bakx
Iris Luimstra

Maandag in Perestrojka sprak Anne Jan Toonstra een uur lang met culturele duizendpoot, of serial initiator, Karina Bakx. Ze groeide op in het Drentse Meppen en studeerde af als autonoom beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva. Tegenwoordig ken je haar misschien als oprichtster van het undergroundpodium De Gym, die tot vorig jaar te vinden was in het oude Lodewijk Gymnasium aan de Oosterstraat, van het platform JOP, die voorheen leegstaande panden verzamelde en ze aan jonge, beginnende, ondernemers uitdeelde, of misschien van nieuwe kunstinstelling Het Resort.

Het Resort heeft net een plekje gekregen in het oude BIM pompstation aan de Turfsingel. Elk seizoen biedt de instelling geld en ruimte aan recentelijk afgestudeerde kunstenaars van Academie Minerva om aan het einde van het seizoen een tentoonstelling neer te zetten. In de uitzending vertelt Karina dat ze recentelijk een subsidie toezegging hebben gekregen van zowel het Mondriaanfonds als het Stimuleringsfonds voor creatieve industrie.

We spraken Karina over haar leven, haar werk en haar favoriete muziek. Ziet ze zichzelf eigenlijk wel als cultureel onderneemster, en vanwaar de drive om om de zoveel jaar te beginnen met een nieuw project? Hoe staat het ervoor met de kunstinstellingen in Groningen? En leent Groningen zich er goed voor als stad om culturele initiatieven op te zetten? Dit, een zeer gevarieerde playlist, en veel meer kwam langs in een uur Perestrojka.

Luister de uitzending hieronder terug!

Foto: Nienke Maat