Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 23, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E02 | 22-10-18

Glasnost S08E02 | 22-10-18

| On 23, okt 2018

Waarom kon een middeleeuwse ridder gewoon trouwen met een meisje van 13 en waarom konden Romeinen niet WhatsAppen? Voor leerlingen, en mensen in het algemeen, kan het soms moeilijk zijn om gebeurtenissen uit het verleden te begrijpen. Tim Huijgen onderzocht de capaciteit van leerlingen om dergelijke geschiedkundige gebeurtenissen in hun juiste historische context te zien. Anne Jan Toonstra sprak met Toonstra over hoe leerlingen dergelijke gebeurtenissen benaderen vanuit de hedendaagse normen en waarden.

Verleden week debuteerden de dichters Rachel Raetzer en Krista Middel. We spraken met ze over hun bundels Boven in de boom en Liefde, bedvogelen en andere treurnis. We doken in het ontstaan van enkele gedichten, bespraken hoe een persoon als een broodbeleg wordt getypeerd en vroegen hoe ze aan een gedicht schaven. Dichter Richard Nobbe was ook in de studio om een column voor te lezen.

Let’s Gro, het festival over de toekomst van Groningen begint dit jaar op 31 oktober. Organisator Donjali Aeilkema schoof bij ons aan om de zesde editie toe te lichten en met filosoof Margit Vegter volgden we een filosofisch miniconsult als voorproefje op haar festivaloptreden. Als je wilt weten wat geluk voor Anne Jan betekent kan je dat hieronder terughoren.

Annelies, het robotzusje van kunstenaarsduo L.A. Raeven is dan weer niet gelukkig. Op de expositie Robot Love te Eindhoven kunnen bezoekers proberen haar te troosten. Met Angelique Raeven bespraken we het ontstaan van Annelies, robotzeehond Paro, hoe je contact kan krijgen met robots en wat mensen aangrijpt aan hun robotzus. Angelique en Liesbeth Raeven zijn aanstaande zondag te gast bij de talkshow Onder de vulkaan in het Grand Theatre.

Foto’s Nienke Maat