Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 17, 2024

Scroll to top

Top

Helmer Koppelman: “Het is ontzettend gaaf wat we hebben gevonden.”

Helmer Koppelman: “Het is ontzettend gaaf wat we hebben gevonden.”

| On 09, nov 2018

Op de website van de Rijksuniversiteit Groningen staat het nieuwsbericht nog steeds bovenaan: Sterrenkundigen vinden de reus die de jonge Melkweg zijn vorm gaf. Een team onder leiding van hoogleraar sterrenkunde Amina Helmi ontdekte dat er tien miljard jaar geleden een megafusie plaatsvond tussen twee sterrenstelsels en dat daaruit de Melkweg ontstond. Het was een ontdekking die het team een artikel opleverde in het prestigieuze tijdschrift Nature.

Afgelopen maandag verwelkomden we Helmer Koppelman in de uitzending. Hij promoveert bij Amina Helmi en is mede-auteur van het onderzoek. Anne Jan Toonstra sprak met hem over het ‘eureka moment’, het samenvoegen van sterrenstelsels, de satelliet Gaia en het maken van een kaart van de Melkweg en of we er iets van merken als sterrenstelsels botsen.

 

foto: Nienke Maat