Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 22, 2024

Scroll to top

Top

Melanie Schiller: “We’re looking at popular music in particular as the medium for spreading populism.”

Melanie Schiller: “We’re looking at popular music in particular as the medium for spreading populism.”
Iris Luimstra

Er is een nieuw fenomeen opgedoken: de verspreiding van populistische boodschappen via popmuziek. In het nieuwe onderzoek: Popular Music as a Medium for the Mainstreaming of Populist Ideologies in Europe, wordt in Duitsland, Italië, Hongarije, Zweden en Oostenrijk dit fenomeen onderzocht. Meer concreet is de vraag: welke rol speelt muziek in het verspreiden van deze ideologieën? Dit onderzoek is beloond met een Volkswagen Stiftung Grant, en Anne Jan sprak hierover met Melanie Schiller, assistent professor media studies en popular music bij Kunsten, Cultuur en Media, die haar bijdrage aan dit onderzoek gaat leveren. Als u nu denkt, maar is er sprake van ditzelfde fenomeen in Nederland, dan is het antwoord nee. In de eerder genoemde landen zijn politiek en muziek veel meer verbonden dan bij ons. Vandaar de keuze om het onderzoek uit te voeren in de bovengenoemde landen.

Om dit gegeven nog iets meer concreet te maken nam Melanie twee voorbeelden mee, A Meinung Haben van Andreas Gabalier en Guiseppe Povia’s Chi comanda il mondo / Who’s in charge of the world. Beide fragmenten laten ons zien dat de nummers zelf (en hun songteksten) de democratie en hun politieke leiders als volksvertegenwoordigers ter discussie stellen. Beide fragmenten zijn aldus een typisch voorbeeld van populisme.

Luister het fragment hieronder (het fragment is in Engels)!

Foto door Nienke Maat