Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E04 | 19-11-18

Glasnost S08E04 | 19-11-18

| On 20, nov 2018

Jeugdliteratuur, cabaret, poëzie, documentaires en theater, we hadden het gisteren allemaal in de uitzending. Vanzelfsprekend kon Henk Overdijk niet ontbreken. De Groningse student sleepte afgelopen vrijdag alle prijzen mee naar huis die het Groninger Studenten Cabaret Festival te bieden heeft. Aangezien Jelte Posthumus presenteerde kon een vraag over zijn Friese roots natuurlijk niet ontbreken.

Een ander opvallend debuut was dat van een viertal kinderboekenschrijvers uit ‘de stal’ van Tjibbe Veldkamp. Het Ommelanderziekenhuis besloot ter gelegenheid van de opening van de nieuwe vestiging in Scheemda een aantal auteurs, samen met basisschoolleerlingen, verhalen uit het ziekenhuis te laten schrijven. René Hoogschagen en Bianca Antonissen spraken met Jelte over het schrijven van een kotsscène, de invloed van Tjibbe op hun teksten en de samenwerking met de leerlingen.

Henk Klein Wassink loopt dan weer veel langer mee. De programmeur van het Groningse satelietprogramma van het IDFA ( International Documentary Film Festival Amsterdam) prees enkele opvallende documentaires aan en lichtte uitgebreid toe hoe de keuze tot stand kwam. De Groningse pocketeditie begint donderdag 22 november en eindigt op zondag 25 november.

Theaterfestival Jonge Harten eindigt op de 24e november, maar dan hebben ze er in totaal negen dagen opzitten. Karlijn Benthem zocht een halfuurtje voor aanvang van haar Project Occident een rustig plekje op. In de voorstelling bespreken achttien jongeren die in 2000 zijn geboren kritisch naar de staat van Europa. Welk beeld de jongeren hebben kwam uitgebreid aan de orde.

Vanzelfsprekend was er ook een columnist van de partij. Myron Hamming was na, onze poëzieweek uitzending en de talkshow op Noorderzon, voor de derde keer bij ons te gast om een gedicht voor te dragen.


Foto: Nienke Maat