Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E05 | 03-12-18

Glasnost S08E05 | 03-12-18

| On 04, dec 2018

23 november overleed de Groningse schilder Martin Tissing op 82 jarige leeftijd. Dolf Verlinden en Dick Siersema spraken uitgebreid met Anne Jan Toonstra over hen heengaan van hun vriend en collega. Tissings jeugd aan de Korreweg, de invloed van zijn docentschap aan Academie Minerva en de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap kwamen allemaal voorbij.

Daarvoor spraken we met Jilt Jorritsma over zijn essay Onthoofd waarmee hij de allereerste Joost Zwagerman Essayprijs won. De voormalige student geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen viel al eerder in de prijzen met zijn essay Ode aan het vreemde en we spraken met hem over de essayistiek in Nederland, de betekenis van het winnen van zo’n prijs en natuurlijk over hoe de beelden van Rodin die de aanslagen van 11 september overleefden hem inspireerden tot het schrijven van Onthoofd.

Conservator Suzanne Rus schoof tot slot bij ons aan om te vertellen over de expositie CHIHULY. Dale Chihuly is een van de meest toonaangevende glaskunstenaars en de expositie die vanaf zaterdag 8 december te zien is is de grootste expositie die de afgelopen twintig jaar in Europa was te zien. Met Ruis bespraken we hoe een auto-ongeluk tot Chihuly’s doorbraak leidde, hoe het er in zijn atelier uitzag, of zijn kunstwerken niet een beetje kitscherig zijn en hoe zijn kunstwerken zich ook lenen om in de open lucht tentoongesteld te worden.

De afgelopen anderhalf jaar trok stadsdichter Lilian Zielstra langs Groningse bejaardentehuizen en zorginstellingen om samen met andere dichters poëzie te schrijven bij de levensverhalen van de bewoners. Nu Zielstra haar termijn als stadsdichter er bijna opzit werd het resultaat gebundeld en vorige week maandag werd de bloemlezing Dichten met oma gepresenteerd. Maarten Praamstra maakte een reportage en sprak er met Zielstra en dichter Hanne Stegeman over het idee achter Dichten met oma en de totstandkoming van de gedichten.

Jirke Poetijn, die ook in de bloemlezing Dichten met oma is opgenomen las tijdens de uitzending haar column Adventskalenders voor over het hebben van een winterdepressie en het openen van vakjes in een adventskalender.