Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 15, 2024

Scroll to top

Top

Bram Esser – De sollicitatiebrief als literair genre

Bram Esser – De sollicitatiebrief als literair genre

| On 25, jan 2019

Voor het literaire weblog Tzum schreef filosoof, publicist en Brambassadeur een tijdlang sollicitatiebrieven naar allerlei organisaties. In december 2018 werden die brieven, met de reacties, gebundeld in De sollicitant. De brievenbundel is een hommage aan de sollicitatiebrief. Sollicitatiebrieven zijn een uitstekende manier om over jezelf te fabuleren.

Esser probeerde absurdistische en licht filosofische ideeën uit in zijn brieven en brak een lans voor menselijkheid. Werk is iets intens menselijks waarbij het om relaties draait, maar veel werk gaat daaraan voorbij. Het verhaal doet eigenlijk weinig ter zake. Algoritmes selecteren de geschikte kandidaat. Uit de reacties bleek dat veel mensen niet meer instaat zijn om een brief te lezen.

Esser solliciteerde onder andere op functies als grenswachter, Grunbergfan, patatbakker en buschauffeur. Anne Jan Toonstra vroeg Esser om aan het begin van het gesprek een passage voor te lezen uit de brief op de sollicitatie als buschauffeur. We sloten af met een gedeelte van de reactie.

 

 

Foto: Nienke Maat