Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E07 | 28-01-19

Glasnost S08E07 | 28-01-19

| On 29, jan 2019

Woensdag 30 januari begint het IFFR in Groningen. Filmprogrammeur Henk Klein Wassink kwam, evenals twee weken geleden, naar de studio voor ons tweeluik over de Groningse poot van het International Film Festival Rotterdam. Anne Jan Toonstra vroeg hem welke films enthousiast ontvangen werden in Rotterdam, wat de overeenkomsten zijn tussen het festival en bingewatching en probeerde te achterhalen met welke film het festival wordt afgesloten.

Een dag na de start van IFFRiG begint de landelijke Poëzieweek. In Groningen worden er dan sinds jaar en dag vele activiteiten georganiseerd. Op 31 januari vertelt Louis Stiller in boekhandel Godert Walter over de onlangs verschenen letterenkaart Leesbaar Groningen. De kaart bevat 624 citaten van zo’n 300 schrijvers. Zijn de Groninger dichters nou ook de hofleveranciers van citaten? Bestaan er Grote Groninger Gedichten en hoe zit het met vrouwelijk talent op de kaart?

Schrijfster Fleur van der Bij krijgt volgens Stiller een plekje op Leesbaar Friesland. Van der Bij groeide op in Tjalleberd, maar woont al langere tijd in Groningen. Een jaar geleden interviewden we haar al over haar debuut. Deze maand verscheen haar tweede boek Verkeersslachtoffer 22/10, op zoek naar de man die mijn zusje doodreed. 22 oktober 1996 verongelukte Van der Bij’s jongere zus. Een ongeluk dat grote gevolgen voor haar had. Het boek combineert haar persoonlijke verhaal met een zoektocht naar hoe we in Nederland omgaan met en nadenken over verkeersslachtoffers.

Vorige week donderdag opende het Alzheimer Centrum Groningen haar deuren. Alzheimer Nederland en het UMCG ondertekenden het samenwerkingsverband waarmee het centrum in Groningen officieel erkend wordt als één van de vijf Alzheimercentra in Nederland. Joyce Vrijsen, uitvoerend onderzoeker van het project DEMIN, kwam naar de studio om te vertellen welke invloed de komst van het centrum op het onderzoek naar Alzheimer heeft. 

Met dichter Myron Hamming keken we terug op het afgelopen Eurosonic/ Noorderslag waarover hij een heerlijk gedicht had geschreven.

foto door Nienke Maat