Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 13, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E09 | 25-02-19

Glasnost S08E09 | 25-02-19

| On 26, feb 2019

Alle inwoners van Groningen en vele bezoekers van de binnenstad passeerden het Groninger Museum. Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat het museum openging. Architect en ontwerper Allesandro Mendini was, samen met toenmalig museumdirecteur Frans Haks, de ‘geestelijke vader’ van het gebouw. In de uitzending sprak Anne Jan Toonstra uitgebreid van conservator Ruud Schenk over de totstandkoming van het gebouw en de betekenis van Mendini.

Het werk van Mendini zal ook centraal staan in de expositie Mondo Mendini die dit najaar de deuren opent. Voor het zover is toont het Groninger Museum de expositie Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht. Dat die strijd voor gelijkheid vandaag de dag nog steeds mensen inspireert blijkt ook uit het Feminist Festival dat Mama Cash op Internationale Vrouwendag organiseert. We spraken met organisatoren Wenda Tijsen en Mintsje Boersma over het programma dat ze voor 8 maart (mede) hebben samengesteld.

Journalist en criminoloog Simon Vuyk ziet vriendschap als een wapen tegen tegen eenzaamheid, verloedering, onverdraagzaamheid, vreemdelingenhaat en polarisatie. In Beijum kan je vanavond (26 februari) naar de derde Avond van de Vriendschap. Lees je dit te laat? Er worden nog een aantal avonden georganiseerd.  

Vanavond kan je ook naar The Origami Code. Vera Zienema vertoont samen met Studium Generale Groningen deze documentaire. Na afloop geeft onderzoeker Ajay Kottapali een korte lezing over hoe de Japanse vouwkunst wetenschappers inspireert. Alles in de natuur wat verandert en zich ontwikkelt is gevouwen: van bergen tot bloesems.

Vanzelfsprekend komen bovenstaande onderwerpen niet vanzelf tot stand. Daarom is het interessant dat NP3 en het Frank Mohr instituut van Academie Minerva een samenwerking zijn aangegaan om te laten zien hoe kunstenaars tot het eindproduct komen. We spraken met Zwaan Ipema van NP3 over RE:search:Gallery en de radioshow van ja ja ja nee nee nee die daar donderdag wordt uitgezonden.

Huiscolumnist Jeroen Anneveldt las deze uitzending een column voor over de bijwerkingen van diagnoses.

 

Foto: Nienke Maat