Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 18, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E10 | 11-03-19

Glasnost S08E10 | 11-03-19
Anne Jan Toonstra

Afgelopen zondag overleed Swip Stolk (1944-2019). De autodidacte vormgever was lange tijd de vaste ontwerper het Groninger Museum en zijn stijl sloot naadloos aan bij het gebouw. We begonnen de uitzending met een gesprek met Steven Kolsteren, hoofd educatie van het museum en decennialang bevriend met Stolk.

Zaterdag en zondag strijkt het dansfestival Moving Futures neer in het Grand Theatre aan de Groningse Grote Markt. Het Groningse gezelschap Random Collision voert er zondagmiddag de voorstelling Notes on Synchrony op waarin dansers en wetenschappers onderzoeken hoe hersengolven synchroniseren. Kirsten Krans van Random Collision vertelde er in de studio meer over en de onderzoekers Lionel Newman en Ferdinand Lewis vertelden over hun bijdrage op het podium.

Nestvlieders verlaten snel het ouderlijk nest, maar de hoofdpersonen in Nestvlinders, de debuutbundel van schrijfster en beeldend kunstenaar Sabine van den Berg, zijn juist twee puberende hartsvriendinnen die eerder warmte bij elkaar vinden dan thuis. Anne Jan Toonstra sprak met Van den Berg over haar bundel en de stap van proza naar poëzie.

Evenals de poëzie van Sabine van den Berg was de column van Jirke Poetijn erg persoonlijk. Bij ons volgende bezoek aan de supermarkt zijn we ons allen bewust van hoe we ons mandje vasthouden.

Persoonlijk was ook het verhaal van Just en Bram Vink. Lange tijd was De Verwondering het schip van Theater te Water en sinds kort vinden er weer optredens op de boot plaats. Nu heeft De Verwondering een vast plekje en worden er onder de naam Podium Verwondering allerlei activiteiten georganiseerd. We sloten de uitzending af met een vrolijk makend gesprek tussen vader en zoon Vink.