Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Groningse Nacht van de Filosofie: “Stuntelen is inherent aan de mens.”

Groningse Nacht van de Filosofie: “Stuntelen is inherent aan de mens.”
Iris Luimstra

We mogen dan wel een denkend wezen zijn, als menszijn stuntelen we ons leven lang heel wat af. En toch lijken we ons hier voor te schamen. We verbergen dit falen daarom liever. April is de maand van de filosofie, en volgende week is het weer tijd voor de jaarlijkse Groningse Nacht van de Filosofie. Met dit jaar het toepasselijke thema ‘ik stuntel, dus ik ben’. Een heel wijd toepasbaar thema, want elk mens stuntelt. Maar wat zegt dit stuntelen over ons menszijn? En hoe kijkt de filosoof hiertegenaan?

In het licht van de toenemende burn outs en prestatiedruk lijkt men te accepteren dat we niet alles aankunnen, en een tegenbeweging waarin fouten maken ook goed is, lijkt alsmaar meer te worden omarmd. En toch vinden we het vermakelijk als de ander faalt, denk bijvoorbeeld aan de talloze faal filmpjes op YouTube, of de nostalgische home video programma’s op TV. Hoe kan dit toch, wat maakt het dat we ons eigen falen liever verbergen, maar plezier halen uit andermans gestuntel?

Rense Sinkgraven van het Groninger Forum en filosofie student en spreker Sybolt Friso kwamen meer over de falende mens en de Groningse Nacht vertellen in de studio. Sybolt schreef zijn scriptie over een complottheorie, de flat earth theory, en weet dit te koppelen aan de menselijke stuntelende aard. Rense vertelt meer over de inhoud van het programma, en verklaart het succes van het altijd uitverkochte evenement.

Luister het fragment hieronder!

Volgende week vrijdag, 5 april, is de Groningse Nacht van de Filosofie in het Groninger Forum. De kaarten zijn inmiddels uitverkocht (maar heel misschien nog via Facebook te verkrijgen).
Foto: Nienke Maat