Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 21, 2024

Scroll to top

Top

Mieke Meiboom: “De regering voorzag dat de doodstraf de enige passende straf zou zijn.”

Mieke Meiboom: “De regering voorzag dat de doodstraf de enige passende straf zou zijn.”

| On 25, apr 2019

Verraad en collaboratie zijn onderwerpen die vaak terugkeren in verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Minder bekend is hoe de berechting van foute Nederlanders na de bevrijding ter hand werd genomen. Mieke Meiboom promoveerde op de bijzonder rechtspleging van na de oorlog en schreef daarover het boek Foute Groningers? Berechting van collaboratie, oorlogsgerelateerde misdaden en internationale oorlogsmisdaden in Groningen 1945-1951.

Een dag na de boekpresentatie interviewde Maarten Praamstra haar over het boek. Met welke problemen had de bijzondere rechtspleging te maken in een periode waarin er aan alles gebrek was en er zo’n 18.000 mensen in Groningen gearresteerd waren? De medewerkers van het beruchte Scholtenhuis probeerden nog te ontsnappen en belandden op Schiermonnikoog. Aanvankelijk hadden ze elkaar beloofd niet te praten, maar doordat enkele mensen zich daar niet aan hielden ontstond er toch een beeld van wat daar gebeurde.

 

 

Zondagmiddag 28 april is Mieke Meiboom een van de gasten tijdens de talkshow Onder de vulkaan in het Grand Theatre.