Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 19, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S08E15 | 20-05-19

Glasnost S08E15 | 20-05-19

| On 21, mei 2019

Rond 1500 vond in Solwerd een wonder plaats. Een dief jatte een zilveren schaal met hosties uit de kerk en gooide die in een sloot. De hosties gaven licht en Solwerd werd een bedevaartsoord. Voor kunstenaar Antonia Rehnen vormde dat verhaal de trigger voor haar installatie gold.dust. Mensen zoeken nog steeds, of het nu wonderen zijn of andere gebeurtenissen. Tijdens festival Terug naar het Begin is gold.dust te zien in Solwerd. Organisator Minke van der Velde vertelde in de uitzending hoe het festival, komend weekend, de middeleeuwse kerken tot leven brengt.

Het nieuwe Groninger Forum komt dit najaar tot leven, maar voor het zover is vinden er volop activiteiten plaats in de andere vestigingen. Vrijdag 24 mei kan je naar een Iftar in de bibliotheek. De Iftar is de maaltijd tijdens de Ramadan die na zonsondergang plaatsvindt. Bedenker Ziëd Fargi van jongeren kernteam VERS vertelde Anne Jan Toonstra over VERS en de feiten en fabels rond het vasten.

Begin deze maand promoveerde Sebastiaan Sadowski hij met een onderzoek naar het verband tussen marketing en onze verlangens. Dagelijks worden we blootgesteld aan vele subtiele marketingsignalen zoals kleuren, logo’s of reclames. Aan de telefoon lichtte hij de de impact van deze subtiele signalen toe.

Van 10 mei tot 2 juni kan je in de Groninger Synagoge de foto’s zien die een Zilveren Camera wonnen. De Zilveren Camera is de nationale prijs voor de beste journalistieke foto van het jaar. Het werk van alle categorie-winnaars vormt samen een reizende tentoonstelling. Sanne Malcorps vertelde over de expositie en legde uit waarom de foto van de gerimpelde voeten van zwemmer Maarten van der Weijden zo goed is.

Meinte Dirksen won begin deze maand de Groningse voorronde van schrijfwedstrijd Write Now! en las in de uitzending een deel van zijn winnende verhaal voor. Natuurlijk wilden we ook weten welke invloed zijn studie journalistiek op zijn schrijven heeft en of hij het prijzengeld al had uitgegeven.

 

 

Foto Ziëd Fargi: Nienke Maat