Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2019 – dag 1, luister en kijk terug

Noorderzon 2019 – dag 1, luister en kijk terug

| On 16, aug 2019

Voor de vijfde keer is Glasnost te vinden op Noorderzon. In een uur tijd bespraken onze presentatoren Jelte Posthumus en Anne Jan Toonstra een aantal evenementen die gedurende het elfdaagse theaterfestival plaatsvinden. Noorderzon Groningen moest natuurlijk geopend worden en daarvoor schoof nachtburgemeester Merlijn Poolman bij ons aan. ‘Het mooiste festival van Groningen’ is inmiddels zo groot dat er gehele festivals plaatsvinden ‘binnen’ het festival.

Zo kan je tot zaterdag 17 augustus alles te weten komen over de rarekiek tijdens het Rarekiekfestival. De dagelijkse column met stadse observaties in het Dagblad van het Noorden is een begrip geworden en de beste kiekjes zijn gebundeld. We spraken met journaliste Marijke Brouwer over de kracht van het korte verhaal en de anonimiteit van de makers.

Ter gelegenheid van het Rarekiekfestival was A.L. Snijders naar Groningen afgereisd. De grootse schrijver van het Zeer Korte Verhaal las voor uit zijn elfde bundel Doelloos kijken en legde aan Anne Jan uit waarom diens favoriete ZKV niet meer volstaat. De echte liefhebber kan trouwens op 25 augustus nog een keer naar een optreden van Snijders.

Stadsmuzikant Joost Dijkema presenteert vrijdag 27 september zijn tweede plaat in Vera en speelde voor ons het titelnummer Time Thief. De fingerpicking gitarist staat woensdag 22 augustus op Noorderzon met een door hem samengesteld programma met onder meer Bert Hadders en Reverse Cowgirls.

Mariska Pronk, Catherine Sorgdrager en Kim Perfors, die samen Cakiflomarsan vormen treden tot 19 augustus op in een festivalcontainer aan de Leliesingel. De dames worden binnenkort dertig en bespraken met onze veertigjarige presentatoren de vele geneugten van die leeftijd.

Tot 24 augustus is Glasnost elke dag, van 19.00 tot 20.00 uur, op het terras bij de Carrousel te vinden. Dagelijks doen we verslag van al het moois wat er op Noorderzon te zien is. Speciaal voor ons liet columnist Jeroen Anneveldt zijn licht schijnen op het festivalprogramma.

 

0:20 Opener
2:54 Officiële opening Noorderzon 2019 – Merlijn Poolman
7:31 Nieuws en weer
11:04 A.L. Snijders
22:42 Rijksuniversiteit Glasnost met Marijke Brouwer
30:33 Quiz
36:35 Joost Dijkema
44:51 Cakiflomarsan
53:36 Zeepkist met Jeroen Anneveldt
59:18 Bibberrrrrspiraal

 

Foto’s: Nienke Maat