Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 23, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2019 – dag 2, luister en kijk terug

Noorderzon 2019 – dag 2, luister en kijk terug

| On 17, aug 2019

Doemdenkers zouden een dystopisch thema kunnen zien in onze show van vrijdag 16 augustus. Robots, crowd control en de invloed van beleid op rampen waren enkele onderwerpen die presentatoren Anne Jan Toonstra en Jelte Posthumus bespraken. Ondertussen was er een aangenaam zonnetje en kreeg muzikante Marlene Bakker het publiek muisstil met een van haar liedjes. Ga haar vooral opzoeken op Noorderzon.

Op de speelweide kan je tot 20 augustus dagelijks boksen tegen een robot. Floris Maathuis laat je ervaren hoe het is als robots wapens worden. De plastic robots die Maathuis meenam zagen er nog charmant uit. Naarmate een robot steeds meer op een persoon gaat lijken wordt het op een gegeven moment ongemakkelijk. De voorstelling Uncanny Valley onderzoekt dit gevoel. De enige speler is namelijk een robotkopie van de Duitse schrijver Thomas Melle. In de voorstelling probeert robot Melle vragen te beantwoorden over de verhoudingen tussen robots en mensen. Producer Epona Hamdan kwam vertellen over het maakproces.

Young Academy Groningen organiseert dagelijks lezingen en vrijdagavond sprak Melanie Bakema over de invloed van regeerbeleid op het plaatsvinden van rampen. Naast een natuurlijke oorzaak kan beleid van de overheid de effecten namelijk behoorlijk versterken. Denk maar aan de trage afhandeling van de schade die de gasbevingen in Groningen veroorzaken.

Columnist Bram Esser gaat tijdens Noorderzon opzoek naar de bron van ons drinkwater, maar had gelukkig ook tijd voor een column. Wat kunnen festivals ons leren over de samenleving en hoe kunnen overheden crowd control uitoefenen op het festivalpubliek?

Dat publiek liet zich bij ons ook niet onbetuigd. Het volgelopen terras van de Carrousel deed massaal mee aan onze quiz en langs de weg bleven vele mensen kijken toen de bibberspiraal weer tevoorschijn kwam. Elline de Roo beklom voor ons de umpirestoel voor een publieksrecensie van Carnaval van Trinidad González / Teatro Anonimo. De film die kinderen aan de onderkant van de samenleving een stem geeft is nog tot zondag 18 augustus te zien. Volgens De Roo is het een indrukwekkende film die je zeker bijblijft. Ze beloonde Carnaval dan ook met 4/5 noorderzonnetjes.

 

0:05 Opener
2:44 Nieuws en weer
6:51 Floris Maathuis
11:32 De Zeepkist met Bram Esser
18:45 Quiz
23:22 Umpirestoel met Elline de Roo
28:20 Marlene Bakker
35:55 Rimini Protokoll
43:23 Young Academy: Never waste a good crisis
49:40 Bibberrrrspiraal

 

Foto’s: Nienke Maat