Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 17, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2019 – dag 4, luister en kijk terug

Noorderzon 2019 – dag 4, luister en kijk terug

| On 19, aug 2019

Harmonie stond tijdens onze vierde show op Noorderzon centraal. Wordt er opgeroepen tot harmonie in de openingsvoorstelling? Een harmonieuze relatie komt in elk geval je seksleven ten goede en het eten van insecten kan de verhoudingen in onze voedselproductie verbeteren. De harmonie is juist ver te zoeken in De meeuw van Tsjechov. Muzikant Timo de Jong liet het publiek aandachtig luisteren en Mauricio Plat beschreef in een gedicht hoe hij zijn leerlingen ziet.

Seksuoloog en hoogleraar Ellen Laan gaf haar lezing Seks! Een leven lang leren op Noorderzon en Jelte Posthumus en Anne Jan Toonstra spraken met haar over haar onderzoek naar de seksualiteit van vrouwen en hoe lastig het nog steeds kan zijn om intimiteit bespreekbaar te maken.

Het programma van Young Academy Groningen ziet er voor ons uit als een snoepwinkel en vandaag was dat helemaal het geval. Jan Willem Bolderdijk en Jan Koch schoven aan om te vertellen over de opkomst van de insect als bron van voedsel. Hoe lang duurt het nog voordat insecten volledig als voedsel geaccepteerd worden en is het oké om miljoenen insecten te kweken?

Timo de Jong uit Meppel bracht zijn popliedjes met folk en country invloeden. Mauricio Plat vertelde over de invloed van Noorderzon op de start van zijn carrière als spoken word artiest en droeg een tekst voor over respect en elkaar voor vol aanzien. Kunstenaar en filmmaker Antonia Rehnen was al eens bij ons te gast. Speciaal voor ons deed ze verslag van de film I am a seagull van The Chekhov Project. Alleen al vanwege de beelden is de film zeer de moeite waard. Rehnen gaf 4/5 noorderzonnetjes.

Zondag was alweer de laatste dag dat Socalled & Friends hun voorstelling Space – the 3rd Season opvoerden. De openingsvoorstelling van het festival trok veel publiek en viel naast de muziek en het prachtige samenspel van de poppen op door de duidelijke boodschap om samen te werken. We keken er al een paar dagen naar uit, maar deze keer kwamen Bear en Josh ‘socalled’ Dolgin eindelijk op bezoek.

 

0:00 Opener
2:06 Nieuws en weer
5:21 Socalled & Friends
14:19 Ellen Laan
24:49 Quiz
30:42 Timo de Jong
37:10 De Zeepkist met Mauricio Plat
42:12 De Umpirestoel met Antonia Rehnen
46:35 Young Academy: Tussendoortjestijd
55:27 Bibberrrrspiraal

 

Foto’s: Nienke Maat