Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2019 – dag 7, luister en kijk terug

Noorderzon 2019 – dag 7, luister en kijk terug

| On 22, aug 2019

Wie op Noorderzon een voorstelling bezoekt weet dat kunst ons in beweging kan brengen. We spraken met hoogleraar Barend van Heusden over wat er in onze hoofden gebeurt als we kunst ervaren. Deze zomer was Van Heusden nog zwaar onder de indruk van Max, Mischa & het Tet-offensief van de Noorse auteur Johan Harstad. Aan de hand van die ervaring keken we naar hoe wij kunst ervaren.

Babaddaar, het initiatief van Ahmad Abdulwahab, om nieuwkomers in Groningen te koppelen aan professionals uit het professionele veld brengt ook mensen in beweging. Op Noorderzon speelt Ahmad de containervoorstelling De woestijn en zijn initiatief heeft al zestig nieuwe Groningers samengebracht. We spraken met hem en Majd Alsit over hoe het is als het publiek vlakbij je zit. Tot 24 augustus kan je een kijkje nemen.

Kan een robot je ook raken? Marissa Vrieze nam voor ons een kijkje bij The most human, een dansvoorstelling waarin robot Alex een volwaardige rol. Samen met Ludvig probeert Alex antwoorden te vinden op vragen als: wat is authenticiteit? Wat betekent het om mens te zijn? Marissa gaf de voorstelling vier Noorderzonnetjes.

De zoektocht naar geluk is een hot topic. We spraken met Anton Steen en Agnes Schilder over de escape room Kraak de code van geluk die je woensdag op Noorderzon kon bezoeken. Maar hoe meet je geluk? En kan je geluk aanzetten?

Abel de Kam ontmoette deze zomer zijn held, de muzikant Father John Misty en trad voor ons op terwijl een foto van die ontmoeting op het podium stond. Jeroen Anneveldt vroeg zich af of mensen wel naar zijn eerste column hadden geluisterd. Opeens werd hij aangesproken door een Amerikaan die vroeg of hij een dichter was. Over die ontmoeting ging zijn tweede column.

 

0:06 Opener
3:07 Noorderzon Nieuws
5:47 Anton Steen & Agnes Schilder
14:05 De Umpirestoel met Marissa Vrieze
18:06 Quiz
24:48 Abel de Kam
30:01 De Zeepkist met Jeroen Anneveldt
36:22 Babaddaar
46:29 Rijksuniversiteit Glasnost Barend van Heusden
55:26 Bibberrrrspiraal

 

Foto’s: Nienke Maat