Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 23, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2019 – dag 8, luister en kijk terug

Noorderzon 2019 – dag 8, luister en kijk terug

| On 23, aug 2019

Welke rol heeft het publiek bij een voorstelling? Marco Chenevier tilt deze vraag naar een hoger plan in This work about the orange. Beide dansers houden geregeld halt om een robotstem opdrachten aan het publiek te laten geven én die opdrachten hebben gevolgen. Wie laat de lactose-intolerante Chenevier bijvoorbeeld een glas melk opdrinken? Anne Jan Toonstra en Jelte Posthumus spraken met danseres Elena Pisu over de wreedheid van het Noorderzon publiek, ethische dillema’s en de reacties die na afloop komen.

Een andere samenwerking is die van de Rijksuniversiteit Groningen en PeergrouP. Dinanda Luttikhedde kwam vertellen over de ‘estafette expositie’ en de zoektocht naar hoe een klimaatneutraal Groningen er over vijftig jaar uitziet. Naar wie kunnen we tijdens deze klimaatcrisis het beste luisteren en wat kunnen we zelf doen?

Wat weer niet samengaat zijn de mannen Buning en Van der Wijk en hun dochter Merel. Beide vaders zijn dol op zingen en musicals, maar dochter Merel vindt het maar niks en zoekt liever haar vrijheid in Maastricht. In Ho! de musical vieren ze de liefde en reflecteren op de Nashvilleverklaring. De spanning tussen vaders en dochter was voelbaar aan tafel.

Dichter Annegreet Bos maakte samen met het Vocal Exploration Choir en de vr Bumblebee Simulator een voorstelling die tweemaal te zien was in de Literaturia container. Een regel van het gedicht zong ze voor de toehoorders. Rapper Mark Roggebrood had er zin in en zong voor, tijdens en na de show. Willem Goedhart besprak voor ons Future Lovers (unplugged) van La Tristura en zag een energieke voorstelling met herkenbare en intieme dialogen, maar wat ze wilden vertellen bleef voor hem een beetje aan de oppervlakte.

 

0:06 Opener
2:50 Noorderzon Nieuws
5:59 Elena Pisu van Marco Chenevier
15:18 Mark Roggebrood
20:43 De Umpirestoel met Willem Goedhart
25:15 Quiz
33:54 Nienke is jarig!
34:56 De Zeepkist met Annegreet Bos
39:29 Buning & Van der Wijk
47:38 Rijksuniversiteit Glasnost met Dinanda Luttikhedde
54:59 Bibberrrrspiraal

 

Foto’s: Nienke Maat