Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 17, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2019 – dag 9, luister en kijk terug

Noorderzon 2019 – dag 9, luister en kijk terug

| On 24, aug 2019

Drie fotografen, drie heksen en drie FBI agenten. Deze negende (3×3) dag doken er toevallig telkens drietallen op. De fotografen Stephan Pijl, Meinko Poel en Lucas de Wit vertelden Jelte Posthumus en Anne Jan Toonstra hoe het is om vanuit een rolstoel foto’s te maken. Dat niet elke bar binnen handbereik is is wel eens lastig, maar over het algemeen kunnen ze op Noorderzon prima werken. Vanuit een rolstoel fotograferen blijkt ook een bijzonder perspectief op te leveren.

De drie FBI agenten ondervragen in Is this a room? de Amerikaanse klokkenluider Reality Winner. Deze jonge vrouw speelde in 2016 geheime informatie door aan de pers en zit nu een gevangenisstraf uit van (iets meer dan) vijf jaar. Drie agenten verhoorden haar en het transcript daarvan was zo spannend dat Tina Satter het ongewijzigd kon overnemen. Vanavond is het stuk een laatste keer te zien in het Grand Theatre.

In Shakespeare’s Macbeth zijn drie heksen verantwoordelijk voor de opkomst en ondergang van Macbeth. Jonge sla bewerkte het stuk tot een containervoorstelling van twintig minuten. We spraken met de jonge theatermakers over het bewerken van deze klassieker, het vele bloed en waarom de vrijwilligers van de schoonmaakploeg speciaal bedankt worden in de credits.

Gijs Nillessen beschreef voor ons hoe Davis Freeman humor en kwetsbaarheid weet te mengen in zijn show. Iets wat slechts weinig comedians kunnen en je zelf vooral moet gaan ervaren. Esmé van den Boom beschreef voor ons hoe mooi het is om met een rubberboot voor het dok te liggen luisteren en folk-duo The First Wolf kreeg het terras stil met hun muziek.

 

0:07 Opener
3:36 Noorderzon Nieuws
7:30 Tina Satter van Half Straddle
16:55 The First Wolf
24:00 De Umpirestoel met Gijs Nillessen
28:10 Quiz
36:49 De Zeepkist met Esmé van den Boom
42:26 Jonge Sla
49:17 Rijksuniversiteit Glasnost met de fotogroep
59:22 Bibberrrrspiraal

Foto’s: Nienke Maat