Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 23, 2024

Scroll to top

Top

Noorderzon 2019 – dag 10, luister en kijk terug

Noorderzon 2019 – dag 10, luister en kijk terug

| On 26, aug 2019

Tien dagen lang vierden we Noorderzon op het terras van de Carrousel. Wie onze website en sociale media heeft gevolgd kon goed zien hoeveel gasten we verwelkomden voor gesprekken, mini-colleges en columns. Elke dag mochten we ook muzikanten verwelkomen op ons podium. Onze tiende show sloten we af met de mannen Van De Straat en hun Groningstalige covers. Evenals de voorgaande dagen plukten we onze gasten haast weg van de podia waar ze optraden.

Zo kwam Ronald Hünneman aangesneld vanaf de Leliesingel waar hij dagelijks optrad met zijn voorstelling Een vlucht in genot. Jelte Posthumus en Anne Jan Toonstra vroegen de filosoof hoe hij het hedonisme ontdekte en voelden hem erover aan de tand. Want: kan iedereen wel genot nastreven en hoe verhoudt een hedonist zich tot ontwrichtende levensgebeurtenissen?

Met Menno Schilhuizen doken we in de stadse natuur. De natuur kan zich in een stad razendsnel aanpassen en dat lijkt ook te leiden tot nieuwe diersoorten. De merels in de stad beginnem namelijk al te verschillen van de merel in de provincie. Zijn boek Darwin in de stad vormde de basis voor een erg onderhoudend gesprek.

Festivaldirecteur Femke Eerland schoof bij ons aan voor een eerste terugblik op de 29e editie van Noorderzon. Terwijl iedereen in het Noorderplantsoen genoot werd op het kantoor al gewerkt aan het persbericht dat na afloop de deur uit zou gaan. Wat doet de organisatie de eerste week na het festival en kan ze al enkele hoogtepunten noemen?

Jelte Olthoff ging voor ons naar de indringende voorstelling Is this a room? van Half Straddle. Vier acteurs spelen het verhoor na waarin klokkenluider Reality Winner bekent geheime informatie te hebben gelekt. Vincent Kortmann was onze columnist en vertelde dat hij in januari 2020 zijn debuutroman moet inleveren bij z’n uitgever. Naast de jubileumeditie van Noorderzon kijken we ook uit naar die roman.

0:07 Opener
3:18 Noorderzon Nieuws
5:34 Rijksuniversiteit Glasnost met Menno Schilthuizen
14:27 De Umpirestoel met Jelte Olthoff
19:20 Quiz
26:16 Van de Straat
32:36 De Zeepkist met Vincent Kortmann
37:05 Ronald Hunneman
49:58 Femke Eerland
59:34 Bibberrrrspiraal (finale)
1:06:41 Van de Straat

 

Foto’s Nienke Maat.