Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 15, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S09E01 | 07-10-19

Glasnost S09E01 | 07-10-19

| On 09, okt 2019

Glasnost begon de eerste uitzending van het negende seizoen met een bomvolle studio. Noorderzon ligt alweer een maand achter ons, maar om in de zomerse zweren te blijven vroegen we rapper Mark Roggebrood om samen met zijn vriendin Bente bij ons twee liedjes te komen zingen. Na zijn optreden op Noorderzon waren we tenslotte fan geworden. Jeroen Anneveldt, vriend van de show, was op Noorderzon ook van de partij en beet nu de spits af met een nieuwe column.

Natuurlijk stonden we ook stil bij de actualiteit. Dat de opleiding Artiest van het Noorderpoort college per september 2020 geen nieuwe leerlingen meer aanneemt was de afgelopen weken al meerdere keren in het nieuws. De strijdbare leerlingen en docenten zitten ondertussen niet bij de pakken neer. Ze lanceerden een petitie en gingen naar Den Haag. Docent Taco van Dijk en leerling Cassidy Staal kwamen langs om te vertellen over de gevolgen die dit besluit heeft voor Groningen voor hunzelf.

Afgelopen maand promoveerde Ashwin Rambaran aan de Rijksuniversiteit Groningen op pesten. In zijn proefschrift probeert hij meer inzicht te krijgen in de processen achter pesten en de mate waarin ‘klasfactoren’ een rol spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van pesten onder basisschoolleerlingen. Presentator (en docent) Jelte Posthumus vroeg hem hoe dit onderzoek in z’n werk was gegaan en welke resultaten het had opgeleverd.

Tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis op 12 oktober wordt bekendgemaakt wie de verkiezing van de Grootste Groninger aller tijden. Historicus en docent Boike Teunissen besprak met ons het nut van deze verkiezingen en hield een vurig pleidooi voor Ubbo Emmius als Grootste Groninger.

Eind september opende in Museum de Buitenplaats te Eelde de expositie Liefde, je kunt me vinden bij de rivier. Het is de eerste solo-expositie van het vrije werk van schrijver en beeldend kunstenaar Daan Remmerts de Vries. Maarten Praamstra sprak Remmerts de Vries en museumdirecteur Patty Wageman voorafgaande de opening over het ontstaan van de expositie en de fascinatie voor dieren van de kunstenaar.

 

Foto: Maarten Praamstra