Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S09E03 | 04-11-19

Glasnost S09E03 | 04-11-19

| On 05, nov 2019

Keizerlijk geel, de nieuwe roman van Lucas Zandberg ligt vanaf vandaag in de winkel. We spraken met Zandberg over Cixi die in de tweede helft van de negentiende eeuw als concubine het Chinese hof betrad en als keizerin stierf. Ze overleefde meerdere keizers in een tijd dat de macht van het Chinese rijk gestaag afbrokkelde. Anne Jan Toonstra sprak met Zandberg over haar achtergrond en regeren.

Aanstaande zaterdag zal Zandberg samen met Jan van Aken optreden op Het Grote Gebeuren. Onze columnist Meinte Dirksen zal tijdens dat festival af en toe opduiken om het publiek te verrassen met een speech en gaf bij ons een voorproefje.

Een ander festival dat deze week in Groningen plaatsvindt is Soundsofmusic. Op het internationaal festival voor avontuurlijke muziek wordt vrijdagmiddag de biografie van Simeon ten Holt gepresenteerd. We belden met biograaf John Heymans over de betekenis van Ten Holt en zijn Canto Ostinato voor de klassieke muziek.

Jelte Posthumus ging wederom twee keer op pad voor een reportage. In Namen in stad trok hij met Boike Teunissen naar de Butjesstraat om de herkomst van de straatnaam te achterhalen. Met Anne Jan Toonstra maakte Posthumus de tweede aflevering in ons drieluik Forum voorpret waarin de verhuizing en opening van het Forum centraal staat. Deze aflevering stond de verhuizing van de bioscoop centraal.

De uitzending begon met een Engelstalig interview met Nadine Schlichting. Afgelopen donderdag promoveerde ze op de een proefschrift over de subjectieve beleving van tijd. We bespraken waarom een ‘interne klok’ volgens haar niet bestaat  en hoe je bij proefpersonen tijdbeleving onderzoekt.

 

Foto: Nienke Maat