Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 29, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S09E04 | 18-11-19

Glasnost S09E04 | 18-11-19

| On 19, nov 2019

Vrijdag 22 november opent in het Noordelijk Scheepvaartmuseum de expositie Dood & de Zee, cultuur, rituelen en gebruiken. In de uitzending besprak Anne Jan Toonstra met Karlijn Donders enkele zaken die in de expositie verklaard worden. Bijgeloof, wat een ‘droge’ verdrinking precies is en het gebruik van arsenicum als medicijn tegen scheurbuik kwamen aan de orde.

Een week later opent het Forum eindelijk haar deuren met een openingsprogramma van 24 uur. Jelte Posthumus en Anne Jan Toonstra kregen een rondleiding van directeur Hans Poll. Columnist Richard Nobbe keek ook vooruit en hield een hartstochtelijk pleidooi voor het invoeren van trefbal als Olympische sport. Met Nobbe bespraken we ook kort het Hendrik de Vriesstipendium dat dit jaar geen stipendium voor literair talent zal uitreiken.

Met Teun van den Elzen keken we terug op de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Van den Elzen won zowel de jury- als de publieksprijs met een voorstelling waarin hij zichzelf niet spaart.We begonnen het gesprek met een vraag over hoe kwetsbaar hij zich voelde na de prijsuitreiking.

Afgelopen week werd in de Biotoop het nieuwe boek van Sabine van den Berg gepresenteerd. Ze woont sinds 2015 in het voormalige biologische centrum in Haren en begon met het schrijven van columns over het leven in en rondom die broedplaats. Die columns zijn nu gebundeld in Berichten uit de Biotoop. In de uitzending las ze een column voor over een kettingreactie op een verjaardagsfeestje en bespraken we het kleinste atelier van Nederland.

Het duo Jelte Posthumus en Boike Teunissen ging ook nu weer op pad voor de rubriek Namen in stad. Deze keer was de Kamerlingh Onnesstraat aan de beurt.

 

Foto: Nienke Maat