Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 18, 2024

Scroll to top

Top

Karlijn Donders (Noordelijk Scheepvaartmuseum): “Ik denk dat mythen altijd wel ergens zullen blijven.”

Karlijn Donders (Noordelijk Scheepvaartmuseum): “Ik denk dat mythen altijd wel ergens zullen blijven.”

| On 21, nov 2019

De Vliegende Hollander, Jack Sparrow en De Scheepsjongens van de Bontekoe. Verhalen over razende woestenij op zee, zeemonsters en scheurbuik aan boord van de VOC prikkelen maar al te graag onze verbeelding. Maar wat gebeurde er echt?

Anne Jan Toonstra interviewde Karlijn Donders van het Noordelijk Scheepvaartmuseum over hun nieuwe tentoonstelling Dood & de Zee. Ze vertelt onder andere waarom scheepsartsen arsenicum gebruikten, waarom je niet mocht fluiten aan boord en waarom je vervolgens maar beter een muntje in de zee kon gooien.

Luister hieronder het interview terug:

In de tentoonstelling Dood & de Zee komen zeemonsters tot leven, maak je kennis met nog meer bijgeloof en leer je over onder andere kielhalen, scheurbuik en vlektyfus. Dood & de Zee is vanaf 22 november tot en met dit voorjaar te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.