Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 30, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S09E06 | 16-12-19

Glasnost S09E06 | 16-12-19
Nienke Maat

Afgelopen zaterdag werd het Hendrik de Vriesstipendium uitgereikt. De aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen ging naar Reynaert Vosveld voor het plan om een documentaire te maken over de rol die angst speelt in onze hedendaagse maatschappij en politiek. In de categorie literatuur werd helaas geen prijs uitgereikt aangezien de jury niet overtuigd was door de motivatie en onderbouwing van de aanmeldingen. Anne Jan Toonstra sprak uitgebreid met Vosveld over zijn plannen en juryvoorzitter Jantine Wijnja lichtte telefonisch de keuze van de jury toe.

De oprichting van Noorderlicht ligt langer achter ons. Wat in 1990 begon als een foto-feestje om het tienjarige bestaan van een andere instelling te vieren groeide uit tot een professionele en gewaardeerde foto-instelling. In het Martiniplaza worden een doorsnede getoond uit al het werk dat de afgelopen decennia is vertoond. Medeoprichter en curator Wim Melis kwam naar de studio om de keuzes toe te lichten.

Nog iets ouder dan Noorderlicht is de traditie van de Rijksuniversiteit Groningen om jaarlijks een gastschrijver uit te nodigen voor een aantal hoorcolleges en werkcolleges. Kinderboekenschrijver Edward van de Vendel onderwees een groep studenten in jeugdpoëzie en sprak na een werkcollege af met Maarten Praamstra. Waaraan moet een goed jeugdgedicht voldoen en wat zijn doodzondes?

Dear Winnie van het NNT toert tot 12 maart door het land. Ntjam Rosie speelt in de voorstelling over leven en werk van de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Winnie Mandela. In de voorstelling wordt onomwonden de kant gekozen van Winnie Mandela terwijl mannelijke vrijheidsstrijders veel positiever zouden worden belicht. Daar wilden we natuurlijk alles over weten.

Meinte Dirksen nog vorige week zijn bul in ontvangst en had gisteren zijn eerste werkdag. In zijn mooie column keek hij terug op de keuzes die hij tijdens zijn studie maakte.

foto door Nienke Maat