Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | July 22, 2024

Scroll to top

Top

Reynaert Vosveld: “Populisten gebruiken een catastrofetaal om angsten aan te praten.”

Reynaert Vosveld: “Populisten gebruiken een catastrofetaal om angsten aan te praten.”

| On 18, dec 2019

Volgend jaar verschijnt De slaap van de rede. Reynaert Vosveld won het Hendrik de Vriesstipendium van de gemeente Groningen voor zijn plan om een documentaire te maken over de rol van angst in onze hedendaagse maatschappij en politiek. Anne Jan Toonstra sprak met Vosveld over het onderzoek voor de film en hoe dit nieuwe project aansluit op zijn eerdere films. Volgens Vosveld gebruiken populisten ‘catastrofetaal’ om angsten aan te praten over het einde van de westerse maatschappij en het vrije woord. Die terugkeer van reactionaire bewegingen is een veel voorkomend thema binnen de kunstgeschiedenis en Vosveld laat zich dan ook inspireren door de prent De slaap van de rede brengt monsters voort (1799) van Francisco de Goya.

 

 

Voorafgaande het gesprek met Vosveld spraken we met juryvoorzitter Jantine Wijnja over het uitblijven van nominaties in de categorie literatuur. Wijnja lichtte toe hoe ze tot die beslissing kwamen en wat ze voor de volgende editie willen veranderen. Het boek als eindproduct is vanaf volgend jaar niet meer verplicht. Ze legde ook uit waarom de jury voor Vosveld zijn plan koos.

 

 

Foto: Nienke Maat