Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 13, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S09E07 | 27-01-20

Glasnost S09E07 | 27-01-20

| On 29, jan 2020

In oktober 2014 begon Annelies van Ginkel met haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en in maart 2015 stak de eerste (officieel bevestigde) wolf de grens over. Dat had weinig invloed op het onderzoek van Van Ginkel aangezien ze zich concentreerde op de wolven in Polen bij de grens met Wit-Rusland. Van Ginkel, die vrijdag 7 februari promoveert, onderzocht de effecten van de terugkeer van de wolf op de natuur. Anne Jan Toonstra en Leonie Zuidersma spraken met haar over wolvenurine, het oerbos van Białowieża en schichtige herten.

Zou Willem Kolvoort ooit een poster hebben gemaakt met een wolf erop? Daarvoor moet je toch echt Willem Kolvoort 30 jaar Vera Posters aanschaffen of naar de tentoonstelling Willem Kolvoort – posters voor Vera in het Groninger Museum gaan. Door de jaren heen maakte hij 500 concertposters waar veelal dieren in figureren. Bij de opening maakten we een reportage.

Verleden jaar won Esmé van den Boom het Hendrik de Vriesstipendium met het plan om een dichtbundel te schrijven over de wensen, angsten en dromen van vrouwen. Hiervoor interviewde ze twintig Groningse vrouwen over hun leven. Het resultaat Eigen kamers werd in december gepresenteerd en sindsdien is Van den Boom Hot. Tijdens de Poëzieweek in Groningen kan je haar een keer of zes zien optreden. We keken vooruit naar het dubbelinterview met Hagar Peeters op 2 februari en naar de Dickenslezing in Haren.

Van 10 tot 16 februari vindt op het Prins Claus Conservatorium in Groningen The International Guitar Concerto Competition & Festival plaats. Gitarist en organisator van het festival Kristina Vårlid speelde voor ons een prachtig nummer en vertelde over haar gitaar en het festival.

Richard Nobbe kreeg de mooiste aankondiging van de uitzending en droeg een column voor over bordspelen. Natuurlijk keken we met de Koning van de Science Slam ook vooruit naar de Slam die hij vrijdag 31 januari zal presenteren in de Usva.

 

Foto: Nienke Maat