Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 28, 2024

Scroll to top

Top

Anjet Daanje: “Alles klopt aan het verhaal, behalve de hoofdpersoon.”

Anjet Daanje: “Alles klopt aan het verhaal, behalve de hoofdpersoon.”

| On 02, mrt 2020

Vandaag wordt de shortlist bekendgemaakt van de Libris Literatuur Prijs. Een van de genomineerde romans is De herinnerde soldaat van de Groningse schrijfster Anjet Daanje. Ze werkte vijf jaar aan haar negende roman over een soldaat die achter de Belgische frontlinie is gevonden en niet meer weet wie hij is. Vier jaar na de eerste wereldoorlog ontdekt de vrouw van Amand via een krantenadvertentie dat hij nog leeft en neemt ze hem in huis. Daar probeert hij zijn leven als vader en fotograaf weer op te bouwen onderwijl gebukt gaan onder zware trauma’s.

We spraken met Daanje over het uitgebreide historische onderzoek voor de roman, de schrijfstijl en de het Nederlandse karakter van de roman van ‘Vlaamse allure’.