Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | May 29, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S09E10 | 09-03-20

Glasnost S09E10 | 09-03-20

| On 10, mrt 2020

Iedereen kent ze wel: minibiebs. De gekleurde kasten in alle vormen en maten zijn veelvuldig langs de weg te vinden. Promovendus Anouk Schippers deed samen met hoogleraar Adriaan Soetevent onderzoek naar deze ‘representant van de deeleconomie.’ Solidariteit en wederkerigheid spelen een grote rol. Zo kwamen Schippers en Soetevent ook een minibieb tegen waar bezoekers donaties achterlieten waarmee de eigenaar weer nieuwe boeken kocht in de kast.

Louise de Vos en Anne Jan Toonstra spraken ook met Stefan van der Poel over Herman Verbeek (1936-2013), priester, politicus, publicist.  Zijn biografie over de Groninger priester en politicus wordt aanstaande vrijdag in de Synagoge aan de Folkingestraat gepresenteerd.

Zondag de 15e maart is de Synagoge weer het toneel van het Julia Culp festival. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Julia Culp (1880-1970) overleed. De Groningse zangeres was immens populair aan het begin van de twintigste eeuw en trad op voor en met vele grootheden. Mezzosopraan Hanneke Tichelaar zal, samen met Marion van de Akker, werk ten gehore brengen in de Lutherse kerk.

Talloze Groninger artiesten treden vrijdag 20 maart op bij het Benefiet Event Syrië. Initiatiefnemer Charles Goudsmit was zo onder de indruk van de film For Sama dat hij met hulp van het Forum Groningen het benefiet op poten zette. Ook als je er niet bij kan zijn kan je een bijdrage leveren.

Wie langs de minibiebs trekt kan ook vogels tegenkomen. We begonnen de uitzending met vogelaar Jetse Goris die onlangs de tjiftjaf hoorde en daarmee waarschijnlijk de eerste Groninger is die dit jaar de vogel hoorde.

De column in deze uitzending was van Myron Hamming.

Foto Nienke Maat