Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 16, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Namen In Stad #5: Hagepreekkamp

Namen In Stad #5: Hagepreekkamp
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

Deze keer struinen de twee langs de Coendersborg, de Hagepreekkamp en de Geuzenkamp. Hier – toen nog buiten de poorten van de stad – vond in 1565 een drukbezochte hagenpreek plaats, een geheime bijeenkomst van calvinisten op het platteland.

Menso Alting (1541 – 1612)

De predikant was de hooggeleerde Menso Alting, die eerder al vanaf een hunebed bij het Drentse Schoonoord de mensen had toegesproken. Tegenwoordig wordt Hunebed 49 ook wel de ‘Papeloze Kerk’ genoemd. 

Luister hier:

Submit a Comment