Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | October 8, 2024

Scroll to top

Top

Namen In Stad #6: Engelse Park

Namen In Stad #6: Engelse Park
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

Deze keer staan de twee in Groningen Zuid, voor een afgesloten hek waarachter een nieuwe wijk verrijst: het Engelse Park. In de Eerste Wereldoorlog (1914-18) was dit de plek van het zogenaamde Engelse Kamp, de opvangplek van meer dan duizend Engelse soldaten.

The Royal Naval Brigade Athletic Club, Timbertown, 1915 (bron: sannemeijeronderweg.nl)

De aanwezigheid van de jonge Britten was voor de Stadjers een welkome afleiding en bracht veel vertier. Uit verveling begonnen de soldaten hun eigen voetbalteam en theatergroep. Die laatste zou onder de naam Timbertown Follies in heel Nederland optreden. 

De Timbertown Follies speelden ten bate van het Rode Kruis

De muziek in deze aflevering is deels afkomstig van Rijnmond.nl, uit een aflevering van Vonks Vondst. Het is een piano-ode aan de Timbertown Follies én een lied – It’s Tulip Time in Holland (Two Lips Are Calling Me) – uit het repertoire van de cabaretgroep, maar hier in een versie van Harry MacDonough (1915). 

LUISTER HIER DE AFLEVERING OVER HET ENGELSE KAMP TERUG: