Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | June 25, 2024

Scroll to top

Top

Namen In Stad #7: Rademarkt

Namen In Stad #7: Rademarkt
Jelte Posthumus

Op droge zondagen maakt onze eigen historicus Jelte Posthumus graag een ochtendwandeling met collega Boike Teunissen. Hun aandacht gaat uit naar het verhaal van en achtergrond bij de namen van de straten, gangen, parken en pleinen van de stad. Jelte vraagt en Boike geeft les.

De twee keren deze zondagochtend terug naar de binnenstad om elkaar op de Rademarkt te treffen, een plek waar de geschiedenis nog doorklinkt in de gebouwen van nu en hun hedendaagse functie. Boike wijst bijvoorbeeld op de historische parallel tussen de oude markt als een plek – net voorbij de Oosterpoort – waar paard en wagen gestald konden worden en de huidige parkeergarage.

De Oosterpoort met daarachter de Rademarkt (Jan Bulthuis, 1786)

Ook is de locatie van het politiebureau niet gek gekozen. Niet alleen was het zo’n 500 jaar geleden de plek van de dwangburcht (en dus gevangenis) van de Oost-Friese graaf Edzard I, maar ook was het de woonplek van stadsbeul Christopher Scharprichter. Toen nog heette het steegje op die plaats de Beulsgang. 

Bij het radbraken brak de beul de botten van de veroordeelde

Lang niet alle gevraagde passanten weten waar de naam Rademarkt vandaan komt, maar één man komt toch een best eind.

Luister hier: