Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Glasnost | April 20, 2024

Scroll to top

Top

Glasnost S10E02 | 28-09-20

Glasnost S10E02 | 28-09-20

| On 01, okt 2020

PAC-MAN, het iconische gele happertje bestaat veertig jaar en dat viert het Forum Groningen met de expositie Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN die vanaf 3 oktober te zien is. Arjan Terpstra stelde de expositie samen en vertelde hoe PAC-MAN zich een weg hapte naar wereldroem. 

Wie z’n tanden liever in boeken zet komt bij Vincent Kortmann aan zijn trekken. Eind augustus verscheen zijn debuutroman De tussenzus. Hoofdpersoon Tommie Boezerman heeft alleen zijn voormalige stiefzus Cleo en komt in stil verzet tegen de mensen om hem heen. Aanvankelijk wilde Kortmann een roman schrijven zonder ook maar een enkel autobiografisch element, maar dat is toch niet helemaal gelukt.

Zijn de Huilende bruiden ook in de steek gelaten? De herenboerderijen in Oost-Groningen kan niemand missen en dat deze voormalige paleizen betere tijden hebben gekend is ook te zien. Vandaar dat de boerderijen met een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graan- of aardappelschuur ook wel ‘huilende bruiden’ worden genoemd. Tom Tieman maakte voor de Maand van de Groninger Geschiedenis een podcastwandeling door het gebied.

Met leesbevorderaar en voormalig docent Arjen Boswijk bespraken we de samenwerking tussen het CPNB en de McDonalds. Is een leesboek bij het Happy Meal een manier om kinderen aan het lezen te krijgen? Columnist van dienst was Jeroen Anneveldt en Boike Teunissen en Jelte Nieuwenhuis maakten weer een Namen in stad.

Presentatie: Anne Jan Toonstra

Foto: Louise de Vos